«ΥΠΕΡΑΓΙΑ ΘΕΟΤΟΚΕ ΠΡΕΣΒΕΥΕ ΥΠΕΡ ΗΜΩΝ»

Κρήτη: Προσκύνημα στα μοναστήρια αφιερωμένα στην Παναγία


Σημαιοστολίζεται από άκρη σε άκρη η Κρήτη, στις 15 Αυγούστου, γιορτή της Μάνας Παναγιάς, της πίστης, των προσκυνημάτων και της Ελπίδας.
Αποκόρωνας, Σφακιά, Μυλοπόταμος, Νεάπολη Λασιθίου, χωριά και γωνιές σε ολάκερη την Κρήτη που τιμά ως νησί και γιορτάζει την 15η του Αυγούστου.

Μοναστήρια, αφιερωμένα στην Παναγία γεμίζουν κόσμο για το τάμα, το κερί και την παρακολούθηση των θείων λειτουργιών παραμονής και ανήμερα της Παναγιάς.
Η Μονή Πρέβελη, στα νότια του νομού Ρεθύμνου, του 16ου αιώνα με μεγάλη ιστορική παρουσία στους ανά τους αιώνες αγώνες για ελευθερία. Χτισμένη στο σημείο που δροσίζεται από τον Κουρταλιώτη ποταμό και διαθέτει μουσείο με πλούσιο αρχειακό υλικό, εκκλησιαστικά έγγραφα, άμφια και προσκυνήματα παλιών χρόνων.


(Μονή Πρέβελη)

Η Μονή Κουδουμά, που βρίσκεται στις νότιες ακτές του νομού Ηρακλείου με δύσκολη πρόσβαση, χτισμένη μετά το 1870 σε όρμο, με το ιερό της να βρίσκεται εντός ενός σπηλαίου με σημαντική για τους Κρητικούς ιερότητα αλλά και πρέσβειρα της κατανυκτικότητας κατά τις ιερές λειτουργίες της. Στις 15 Αυγούστου, πλήθος πιστών και κόσμου μεταβαίνει στο μοναστήρι από την προηγούμενη μέρα και διανυκτερεύει κυρίως στην παραλία για να γιορτάσει στον εσπερινό και την πρωινή θεία λειτουργία. Για χρόνια πολλά η μονή είχε ερημώσει μετά από καταστροφή που είχε υποστεί από πειρατές, στα κατοπινά όμως χρόνια ​ξαναχτίστηκε και της αποδόθηκαν οι τιμές που της άξιζαν.

(Μονή Κουδουμά)

Μονή Χρυσοσκαλίτισσας, 76 χλμ Νοτιοδυτικά από τα Χανιά, κοντά στο Ελαφονήσι, χτισμένη πάνω σε ψηλό βράχο, γεγονός που καλεί τους πιστούς να ανηφορίσουν για το κερί της πίστης και της προσευχής. Με το τελευταίο της σκαλί να ήταν κάποτε χρυσό, η ιστορία λέει ότι για αυτό πήρε το όνομα της αλλά και διότι χρυσή είναι η εικόνα που χαρίζει απλόχερα ο ορίζοντας σε κάθε επισκέπτη όταν φτάσει στο μοναστήρι και δει το Λιβυκό Πέλαγος στο δειλινό της μέρας της Παναγιάς.

(Μονή Χρυσοσκαλίτισσας)

Η Ιερά Μονή Φανερωμένης, 45 χλμ δυτικά από την Σητεία και 24 χλμ ανατολικά από τον Άγιο Νικόλαο, βρίσκεται από την Β΄ Βυζαντινή περίοδο 961-1204 χτισμένη σε μια χαράδρα με το καθολικό της ενσωματωμένο εντός σπηλαίου με χιλιάδες ιστορίες για τη δύναμη που αποπνέει ο χώρος αλλά και τη μαρτυρικότητά της λόγω των καταστροφών από τους Τούρκους.


(Μονή Φανερωμένης)

Μονή Παλιανής το γυναικείο μοναστήρι με την τεράστια επισκεψιμότητα χτισμένο σε υψόμετρο 280 μέτρων, 20 χιλιόμετρα από το Ηράκλειο είναι από τα παλαιότερα μοναστήρια της βυζαντινής περιόδου στην Κρήτη. Πλάι στο χωριό Βενεράτο προσφέρει σε κάθε πιστό τη γνώση για τις βιαιότητες κατά την Τουρκοκρατία μιας και πέρα από τις πολλαπλές καταστροφές, οι Τούρκοι είχαν σφαγιάσει όλες τις μοναχές.

(Μονή Παλιανής)

Η Μονή Οδηγήτριας Γωνιάς Κολυμβαρίου το σημαντικότερο ίσως προσκύνημα για τον Δεκαπεντάυγουστο στα Χανιά με χιλιάδες κόσμου και από την υπόλοιπη Κρήτη να βρίσκονται στο μοναστήρι για να προσευχηθούν και να αιτηθούν χάρες από τη μητέρα του Χριστού. Με φόντο το γαλάζιο της Κισσαμίτικης θάλασσας και στο βάθος, όλη η ακτογραμμή του βόρειου τμήματος των Χανίων η μονή οδηγήτρια ξεχωρίζει για την ηρεμία της και την ιερότητα της. Όμορα αυτής, η Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης όπου εκατοντάδες διεθνή συνέδρια αλλά και διαθρησκευτικές συναντήσεις λαμβάνουν χώρα.

(Η Μονή Οδηγητρίας)

Η μονή Κεράς Καρδιώτισσας βρίσκεται πάνω στον ορεινό όγκο της Δίκτης και τη συναντά κανείς ακολουθώντας τον ανηφορικό δρόμο προς το Οροπέδιο Λασιθίου. Απέχει 50 χλμ από το Ηράκλειο και είναι αφιερωμένη στην Παναγία, όπως άλλωστε και τα περισσότερα κρητικά μοναστήρια.

(Η Μονή Κεράς Καρδιώτισσας)

Η Παναγιά του Χάρακα

Η Παναγιά γιορτάζει, με τη γιορτή της να ορίζεται ως το Πάσχα του καλοκαιριού. Θυσιαστικό, νηστεία, περίοδος κατανυχτικότητας, όπως αυτή που διακρίνει ο καθένας σε όλους τους προσκυνητές της Παναγιάς του Χάρακα.
Μία όμως από τις γιορτές ξεχωρίζει, αυτή της Παναγιάς του Χάρακα, στην πεδινή πλευρά του Μυλοποτάμου στο Ρέθυμνο στην τοποθεσία Μπαλί, 38 χιλιόμετρα από την πόλη, η οποία ανήκει στη μονή του Αγίου Ιωάννη. Έχει καθιερωθεί ως το παγκρήτιο προσκύνημα, με την ευλάβεια των χριστιανών να είναι ολοφάνερη προς τη θαυματουργή κατά πολλούς εικόνα της Παναγίας της Xαρακιανής.
Το μοναστήρι υποδέχεται πιστούς και ολόκληρες οικογένειες που φτάνουν με τα πόδια από χιλιόμετρα μακριά για να φτιάξουν πρόχειρες καλύβες ώστε να περάσουν μέρες μέχρι τη μεγάλη γιορτή. Είναι όλοι όσοι ακολουθούν το έθιμο των Δεκαπενταριστών το οποίο μπορεί τα τελευταία χρόνια να έχει εξασθενήσει όμως διατηρείται και εντυπωσιάζει.

Στη φωτογραφία εξωφύλλου η Μονή Παναγίας Γκουβερνιώτισσας. Μετά από έναν αιώνα εγκατάλειψης και ερήμωσης το μοναστηριακό συγκρότημα της Παναγίας Γκουβερνιώτισσας στις Ποταμιές αποκτά και πάλι ζωή. Ανακαινισμένο και συντηρημένο άνοιξε τις πύλες του για να δώσει την ευκαιρία στους επισκέπτες του να θαυμάσουν από κοντά τις σπάνιες τοιχογραφίες του 14ου αιώνα που κοσμούν το εσωτερικό του ναού αλλά και την Έκθεση Εκκλησιαστικών Κειμηλίων που δημιουργήθηκε στα κτίρια της μονής και φιλοξενεί τα τέμπλα της Γκουβερνιώτισσας, σημαντικά κειμήλια, αντίγραφα των εικόνων της Γκουβερνιώτισσας, άμφια κ. ά.ekriti.gr

Η λίστα ιστολογίων μου

Αν θέλετε να ενημερώνεστε βάλτε το δικό σας mail